Procrastinar: què és i com evitar-ho

Encara procrastinar sigui una parauleta de ressonàncies estranyes, així que et diguem al que es refereix segur que identifiques fàcilment de què estem parlant.

Què és procrastinar?

Procrastinar és posposar tasques importants, malgrat tenir la possibilitat i el temps necessari per fer-les, i quan es converteix en una costum pot afectar molt negativament als estudis, el treball i fins i tot a les relacions personals.

La paraula prové del llatí procrastinare, on pro és endavant i crastinus significa ajornar.

Així, doncs, encara que sigui un terme que s'ha posat de moda recentment prové d'un idioma tan antic com ho és una llengua morta, mentre que la idea a què fa referència es pot trobar en refranys clàssics tan coneguts com «no deixis per demà el que puguis fer avui«.

Parlem, per tant, d'un mal hàbit que ha existit des sempre, si bé potser el fenomen sigui avui dia més tendència que mai, per resultar molt més fàcil caure en distraccions que desvien el focus del que és important.

S'entén molt millor què és procrastinar si veiem alguns dels exemples més arquetípics:

  • Perdre el temps a les xarxes socials o xatejant en comptes de posar-se a estudiar, treballar o realitzar les tasques domèstiques. Una cosa molt comuna i potenciada pel fet que aplicacions com Instagram, TikTok o el propi WhatsApp estan dissenyades amb algorismes que capten la nostra atenció, oferint al nostre cervell recompenses immediates en contraposició al que suposen les tasques pendents, que solen implicar esforç i els beneficis dels quals, si de cas, es perceben a més llarg termini.
  • Deixar les coses per darrera hora, ja sigui la preparació d'un examen, una tasca que calgui realitzar a la feina amb una data límit determinada, un tràmit amb l'administració que té un termini màxim, i fins i tot reservar en un restaurant o comprar-ne unes entrades per a un concert. Tot això té en comú la postergació fins al darrer minut duna comesa a efectuar, amb els consegüents riscos que això implica, també en els casos relacionats amb l'oci, per la senzilla raó que si s'ha assumit la responsabilitat d'encarregar-se d'aquesta gestió amb la parella, els amics o tots dos es quedarà molt malament davant d'ells en cas de no aconseguir-ho, i més si sospiten que ha estat per endarrerir-lo.
  • Una altra forma de procrastinació molt típica és perdre's a preparatius interminables abans de posar-se amb la tasca, per exemple, organitzar l'escriptori una vegada i una altra, consultar el correu, preparar-se un cafè i esperar que es refredi, etc.
  • També, tindríem prioritzar altres tasques més senzilles per evitar la tasca principal, això és com quan un alumne ha de fer un treball de classe amb un termini imminent de presentació, i es posa a perdre temps amb el disseny de la portada en lloc de ficar-se directament amb la investigació oa redactar-ne el contingut.
  • El mateix es pot dir d'estar fent constantment pauses innecessàries en el que estiguem fent per a 'descansar', ia més trigar després a posar-se una altra vegada per estar amb el mòbil o altres tasques accessòries com les que referíem.
  • Un altre exemple seria postergar una trucada telefònica difícil, ja sigui perquè és per donar-se de baixa d'un servei i fa mandra afrontar les mil traves que es pensa posaran, o es tracti d'una conversa pendent per un assumpte personal que cal resoldre, posem per cas, per aclarir un malentès, comunicar una decisió que sabem que a l'altre no li agradarà o simplement demanar disculpes per alguna cosa que hem fet malament.
  • Finalment, també és procrastinar fer llistes de tasques pendents sense dur-les a terme, o posar-se a llegir continguts o veure vídeos sobre com ser productiu sense aplicar-ho. Amb això, en darrer terme, ens enganyem pensant que estem prenent les regnes, i en realitat estem igualment endarrerint posar-nos amb això pendent que tant costa.

Amb tot, la procrastinació pot abastar accions com les que hem vist, però també hàbits com deixar de fumar o fer exercici, i fins i tot es dóna en endarrerir sistemàticament prendre decisions difícils.

En qualsevol supòsit, procrastinar sempre té conseqüències negatives, que comencen per un mateix, en ser una font de malestar, desassossec i deteriorament de la autoestima.

A més, en reduir el marge de maniobra davant d'imprevistos al final acaba provocant també molt estrès, per no parlar de quan es produeix un error greu de càlcul en estar jugant amb foc…I en els casos més extrems, pot perjudicar molt també les relacions personals, socials i professionals.

Què vol dir ser una persona procrastinadora?

Ser una persona procrastinadora vol dir que s'és algú tendent a posposar tasques importants, substituint-les per altres més agradables o irrellevants, tot i saber que això pot portar conseqüències negatives.

Gairebé tots tenim certa tendència a la procrastinació, és una cosa molt humana, ia qui no intenta esgotar un minutet més al llit abans d'aixecar-se segur que li fa mandra posar a assecar la bugada immediatament després d'escoltar l'avís de la rentadora que ja està a punt.

Ara bé, els procrastinadors crònics que tenen un problema amb aquest tema és probable que arribin tard a la feina més duna vegada i deixin que la roba acabi sovint amb olor a humitat. Encara que el més greu serà que procrastinaran també a coses molt rellevants, amb els riscos que això implica.

A més, sabem que hi ha problemes que es van agreujant si no es resolen des del principi, des d'un mal de queixal que inicialment podia solucionar-se de manera ràpida i econòmica amb un empastament però al final requerirà una intervenció més dràstica i costosa, fins al deute d'un multa, que per no reclamapagar des del primer moment va creixent amb recàrrecs i penalitzacions.

Quina és la causa de la procrastinació?

A la procrastinació hi pot haver moltes causes subjacents:

  • Manca de motivació, davant d'una tasca que no és gens interessant, i resulta exigent o repetitiva, sense que ofereixi recompenses tangibles o es percebin els beneficis immediats de fer-la.
  • Cansament físic i mental que incita a posposar tasques. També, quan s'està absorbit per responsabilitats exigents com la feina o la criança que consumeixen molta energia, es tendeix a postergar en altres àmbits per més que tinguin la seva importància.
  • El por del fracàs oa ser jutjat pels altres pot desembocar a conductes evitatives, que fins i tot provoquin no posar-se amb alguna cosa que fins fa molta il·lusió, però es retarda sempre per por de no fer-ho bé, de rebre crítiques o de no estar a l'alçada de les expectatives, pròpies o alienes.
  • Al fil del punt anterior, moltes persones perfeccionistes tendeixen a procrastinar per la idea que el que aconseguiran no podrà ser tan bo com es requereix, i tracten de fugir de la sensació de incompetència o el retret aliè que entenen que provocarà que la tasca no compleixi aquests estàndards.
  • Igualment, la manca de autoestima incita a fugir de tasques que s'interpreta de manera distorsionada que superen les capacitats pròpies.
  • Una altra causa subjacent de la procrastinació poden ser patologies com el trastorn per dèficit d'atenció (TDAH), que segons els especialistes tindria precisament com alguns dels seus símptomes la incapacitat per establir prioritats, la desorganització, la dificultat per concentrar-se i evitar alguns tipus de tasques per realitzar altres activitats.
  • Així mateix, la dificultat d'algunes persones per manejar emocions negatives i d'allò que genera incomodidad acaba desembocant a procrastinar certes tasques.

Amb tot, els experts detecten una major tendència a la procrastinació a les nostres societats actuals pel biaix del 'present continu', que porta a donar més valor als estímuls immediats que als beneficis a llarg termini, cosa que es manifesta en un curtplacisme que condueix a preferir activitats que donen resultats ràpids, en lloc de les que aporten recompenses a futur, per molt valuoses que siguin aquestes.

Un exemple molt clar és el estudiant que per molt que sàpiga que necessita estudiar per a un examen important, és incapaç de parar de veure vídeos curts a Instagram o TikTok, perquè aquests continguts li proporcionen plaer i gratificació immediats (estan dissenyats per això a més), encara que resultin efímers i les conseqüències d'aprovar o no siguin duradores.

¿ Com es cura la procrastinació?

Encara que la procrastinació no suposi un problema de salut mental com a tal, sí que podem aplicar una sèrie de pautes que seran 'terapèutiques', particularment a l'hora de canviar la mentalitat amb què afrontar les tasques.

  1. Establir objectius, prioritzar-los i connectar-los amb l'esforç per arribar-hi, per així posar en valor i context tot el que cal fer per aconseguir-ho, en comptes de veure'l com una cosa inconnexa i sense relació amb l'èxit a assolir. Es tracta de ser capaç de posposar la recompensa duradora en detriment de la gratificació instantània que desapareix aviat.
  2. Entendre que la organització i la programació de les tasques és el millor aliat que es pot tindre.
  3. Assumir que treure la disciplina necessària per complir amb les comeses previstes farà que et sentis millor al teu dia a dia.
  4. Aprendre a dir no, quan les distraccions que inciten a procrastinar vénen de fora. A més, posar límits raonables als altres sempre fomenta l‟existència de relacions sanes.
  5. Saber recompensar-te i relaxar-te: no hi ha més satisfacció que el deure complert, i aquest esforç s'ha de reconèixer també amb un premi per petit que sigui, que ajudarà reforçar els bons hàbits recent adquirits.
  6. No caure a la autoindulgència per disculpar-se si no es compleixen els compromisos establerts amb un mateix, però tampoc anar al extrem contrari de no passar-se ni una, perquè no reconèixer cap avenç, malgrat haver-ho, i frustrar-se fàcilment pot portar a abaixar els braços i tornar de nou a la procrastinació més absoluta.

En definitiva, es tracta de voler sortir de la zona de confort de la procrastinació, que no només és autolimitant, sinó que a més en realitat resulta força incòmoda, desassossegant i frustrant.

Com deixar de procrastinar?

Hem vist que per 'guarir' la procrastinació cal treballar diversos aspectes, que en conjunt giren al voltant d'un canvi de mentalitat. Però més enllà d'aquest, per poder superar lhàbit de posposar també serà de gran ajuda aplicar diverses estratègies pràctiques:

  • Dividir les tasques grans a subtasques, més petites, manejables i realitzables a curt termini, per marcar fites específiques que sigui possible titllar, i recompensar després amb qualsevol cosa gratificant i saludable.
  • Tenir un entorn organitzat i net augmenta la concentració i el rendiment. No es tracta de ser fanàtics de l'ordre com Marie Kondo, però sí de ser conscients que un espai clar ajuda a mantenir l'atenció i ser productiu, especialment amb allò que costa més fer.
  • Eliminar distraccions: tenir allunyat el mòbil, marcar franges horàries i límits de temps per utilitzar xarxes socials o silenciar grups de WhatsApp també ajudarà a centrar-se i enfocar-se en les tasques a realitzar.
  • Identificar moments de més energia del dia, com després d'esmorzar o fer esport, per programar les tasques més difícils. Pensa que com més aviat te les treguis millor serà la teva estat d'ànim, en lliurar-te del pes mental que suposa pensar en l'obligació de realitzar-les, que és una cosa que també va molt estretament lligada a procrastinar.
  • Aplicar tècniques de gestió del temps com la Pomodor, consistent a treballar o estudiar a intervals curts seguits de descansos breus, encara que hauràs de limitar estrictament la durada d'aquests, per no caure en la procrastinació precisament.
  • Si el que et costa és arrencar, pots provar amb la regla dels 10 minuts, per començar amb la tasca únicament per aquest interval de temps, i després decidir si continuar o no. Moltes vegades, quan comences, l'impuls inicial ajuda a continuar més enllà d'aquests 10 minuts marcats.
  • Utilitzar la estratègia de Seinfeld, que consisteix a triar una tasca per realitzar cada dia, i marcar amb una X al calendari cada dia que es completi. Aquesta tècnica ha demostrat la seva eficàcia per crear i induir hàbits així com per fomentar la constància a llarg termini.

Esperem que aquestes estratègies i tècniques siguin de ajuda, i que t'impulsin a donar el primer pas, que en aquest aspecte i en gairebé tots sol ser el més difícil.

Si estàs procrastinant amb algun pagament important perquè la teva situació financera ara mateix no és gaire bona, a AvaFin t'oferim la possibilitat d'obtenir un préstec ràpid perquè aconsegueixis el diners que necessites en minuts, i puguis tornar-ho tranquil·lament després de cobrar la teva nòmina o prestació.

No deixis per a cap altre moment el que ja pots fer! Comprova a el nostre simulador com serien les condicions del teu préstec!

Necessites un Préstec?

Sol·licita-ho avui amb AvaFin

[Total: 1 Mitjana: 5]

Veure també

Empeñar oro: ventajas, inconvenientes y alternativas

abril 30, 2025

En este post abordamos el tema de empeñar oro, para ver en primer lugar las diferencias con venderlo, y qué opción puede ser más recomendable según sean tus necesidades y circunstancias.  Explicaremos también que se pueden empeñar distintas modalidades de oro, ya hablemos de variedades existentes del metal precioso o el formato en el que […]

Veure més...

Préstecs sense banca en línia: opcions al teu abast

April 24, 2025

Moltes persones busquen préstecs sense banca en línia per múltiples motius, que poden ser molt variats. De vegades és per la manca de les destreses digitals necessàries per sol·licitar crèdits per aquesta via. O bé, simplement, per no sentir-se còmodes fent-ho a les apps bancàries amb el mòbil, havent de manejar-se amb una mida de pantalla […] ]

Veure més...

Comissions en caixers: quant pagues realment en treure diners i com evitar-ho

April 23, 2025

Encara que vivim en plena era digital, els diners en efectiu continuen sent fonamentals en el nostre dia a dia. Ja sigui per pagar en petits comerços, dividir comptes o simplement tenir una mica de liquiditat, tots en algun moment necessitem utilitzar un caixer. Tot i això, aquesta acció aparentment senzilla pot venir acompanyada d'un cost inesperat: les […]

Veure més...