Leasing vs Renting: quin triar

En aquest post veurem què són exactament el lísing i el rènting, dues modalitats de contractes d'arrendament que tenen en comú el gaudi d'un bé de lloguer a canvi del pagament d'una quota mensual. Però que difereixen en els drets que atorguen per a una possible propietat posterior, és a dir a l'opció de compra en finalitzar el contracte. 

Així, veurem les diferències substancials que hi ha entre tots dos, quina sortiria més barat i els supòsits en què estaria recomanat triar un o altre. 

Igualment, també parlarem sobre la nova varietat de rènting sorgida que sí que inclou la opció a compra, i que és sobretot oferta en el sector de l'automòbil per a particulars. 

Amb això, abordarem el lísing i el rènting en tots els seus vessants, que resulta clau conèixer per poder prendre decisions financeres informades. 

¿ Què és el Leasing? 

El lísing és un arrendament financer pel qual se cedeix el ús d'un bé durant un període de temps determinat a canvi d'una quota.  

El principal tret distintiu del lísing és que ofereix la possibilitat de compra en finalitzar el contracteperquè l'arrendatari pugui obtenir la propietat del bé abonant el valor residual que quedi. Això sempre que vulgueu, ja que teniu l'opció d'exercir o declinar el vostre dret d'adquisició. 

El contracte de lísing ha de fer-se en un àmbit relacionat amb la activitat econòmica, per ho que l'arrendatari ha de ser una societat, empresari o autònom que hagi d'explotar l'ús d'aquest bé amb finalitats econòmiques.  

Per això, entre els béns objecte de lísing solen estar vehicles d'empresa, maquinària industrial, equips tecnològics costosos com ordinadors industrials i servidors, etc. 

També hi poden entrar immobles, sempre que es destinin a activitats comercials, ja que aquest tipus de contracte d'arrendament financer està prohibit a habitatges, de manera que el lloguer amb dret a compra d'aquestes no es pot plantejar mai com un lísing. 

En general, aquest tipus d'operacions de lísing es realitzen a través de entitats financeres que aporten el finançament necessari. 

Què és el Rènting? 

El rènting és un contracte d'arrendament mercantil, que permet l'ús d'un bé per part d'un beneficiari durant un termini de temps determinat a canvi d'un pagament, que normalment s'abona també a quotes

En aquest cas s'exclou la possibilitat de comprar, el que implica que a la finalització del contracte aquest ha de renovar-se amb la empresa de rènting per poder continuar gaudint del bé, o el mateix haurà de ser tornat. 

Diferències clau entre Leasing i Renting 

 

Hi ha diverses diferències substancials entre el lísing i el rènting, més enllà de l'opció de compra, i per tant de l'accés a la propietat després del període d'arrendament. 

En primer lloc, es distingeixen pel tipus de contracte, ja que el del lísing és un arrendament de tipus financer, per la qual cosa requereix la participació d'una entitat de crèdit per a la formalització. Mentre que el rènting és un simple acord mercantil entre dues parts que no necessiten el concurs d'una entitat financera. 

Amb el rènting, en contraposició al lísing, queden coberts els despeses de manteniment, assegurances i obligacions fiscals derivades de la tinença del bé. Encara que com a contrapartida això es tradueix en unes quotes més altes, compensades en part pel fet que al lísing o arrendament financer se sol abonar una quota dentrada suplementària en concepte de costos dobertura. 

A més, aquesta exempció de les despeses associades a l'òptima conservació del bé també té les seves conseqüències, en poder implicar que en els contractes de rènting s'introdueixin limitacions a l'ús, per exemple, a l'hora de no depassar un determinat nombre de quilòmetres en el cas dels cotxes. 

Així mateix, el rènting sol portar el pagament d'una fiança com a garantia, de la qual es deduiria l'import de possibles danys als béns en el moment de la seva devolució.  

El contracte de lísing, per la seva banda, en anar associat a béns orientats a una activitat econòmica ofereix a empresaris i autònoms la possibilitat de deduir-se el cost que els suposi a les declaracions fiscals de les seves empreses i negocis. En canvi, els particulars no es poden desgravar el rènting, pel fet que això només pot efectuar-se si els béns s'utilitzen per activitats empresarials, en aquest cas resultarien deduïbles les quotes i el 50% de l'IVA suportat. 

El rènting, normalment, dóna l'opció de cancel·lació anticipada, abans que es compleixi tota la durada del contracte. Si bé, tindria les corresponents penalitzacions, que pot ser majors o menors en funció de si n'aplica alguna durada mínima que s'hagi pogut estipular.  

Els lísings també serien cancel·lables, però els costos per fer-ho serien majors, atès el perjudici ocasionat a les perspectives de rendibilització de la inversió realitzada per l'entitat financera. 

Quina triar segons les teves necessitats? 

En cas de poder triar, el contracte de rènting sempre serà la millor solució per béns que es quedin obsolets aviat, des de tot allò que tingui a veure amb dispositius informàtics fins a maquinàries d'empreses. En aquests casos, la opció de compra tindrà poc sentit en acabar el termini d'arrendament, i hi hagi millors alternatives al mercat accessibles de nou per la mateixa via. 

De la mateixa manera, atès que amb el rènting no s'assumeixen les despeses de manteniment, compensa fer-ho quan aquest tingui uns requeriments especials traduïble en costos, encara que a canvi s'hagin d'assumir unes quotes mensuals més grans. Aquest seria el cas, per exemple, de vehicles d'alta gamma els recanvis i serveis oficials dels quals siguin molt costosos, o de maquinària industrial que necessiti revisions tècniques freqüents. 

Les avantatges del lísing van associades a tot allò que implica poder obtenir el bé al final, i amortitzar així les quotes que s'han anat abonant al llarg del temps.  

A més, el lísing brinda una més gran flexibilitat, ja que en ser la compra posterior opcional es pot avaluar arribat el moment si el valor del bé fa que valgui la pena.  

Un altre aspecte per valorar és que el rènting sol oferir menys varietat quant a tipus i models, per exemple, de vehicles, per la senzilla raó que les empreses de rènting han de limitar la seva oferta pels problemes operatius i econòmics que suposaria mantenir grans flotes en estoc. 

Això no és un problema amb el lísing perquè, a diferència del rènting, el lísing permet escollir el bé específic que es vol obtenir, ja que el contracte està més orientat a la finançament de la compra del bé seleccionat pel client, cosa que dóna a aquest més llibertat per escollir tipus, models i característiques. 

En general per als qui pot triar entre les dues alternatives, en teoria només empresaris o autònoms, el rènting és la solució ideal per tenir unes despeses previsibles, encara que impliqui tenir una quota més alta. A canvi, desapareixen les despeses variables de manteniment, assegurances, etc., que a més també suposen temps i escalfaments de cap. 

Més que la tinença posterior, el principal valor afegit del lísing és la opcionalitat, que permet que en acabar el contracte es pugui valorar en aquell moment si compensa quedar-se amb el bé o no. 

En els darrers temps ha aparegut una tercera via que seria el rènting amb opció a compra, una espècie de lísing per als qui no poden accedir-hi legalment. No obstant això, aquesta possibilitat d'obtenció del bé no quedaria reflectida al contracte, per la qual cosa a la seva finalització caldria negociar amb l'empresa, que en el darrer terme pot reclamar el preu que desitgi. 

Tot i així, l'adquisició d'un vehicle gaudit en rènting amb opció de compra pot ser una aposta interessant en certs casos, per exemple, si l'alternativa és adquirir un cotxe desconegut de segona mà per un major preu i pitjor conservat. 

¿ Què és més barat el Leasing o el Rènting? 

El rènting normalment serà més barat que el lísing, en alliberar de despeses importants com el manteniment, les reparacions o les possibles assegurances associades al bé arrendat.  

Tot i que al contracte de lloguer del rènting es puguin establir quotes mensuals més altes que per a l'altra alternativa, a la llarga compensaria, sobretot si parlem de béns amb necessitats freqüents de posada a punt, assistència especialitzada, peces de recanvi… O que vagin associats a pòlisses costoses d'assegurament. 

En qualsevol cas, totes dues opcions ofereixen l'oportunitat de poder beneficiar-se de manera econòmica d'un bé sense haver-lo d'adquirir, de manera que ja l'elecció d'una o altra aniria en funció de les característiques del bé i l'ús que se li doni. 

Esperem que aquest post sobre la diferència entre lísing i rènting us hagi estat útil per poder prendre decisions financeres informades, ara o en un futur. 

Et recordem que si necessites finançament, des de AvaFin posem a la teva disposició préstecs personalitzables a mida, que es gestionen en línia en uns pocs passos. 

Som una fintech que ofereix diners ràpids als seus clients que ho necessiten! Responem a les sol·licituds i fem els ingressos en minuts!  

[Total: 0 Mitjana: 0]

Veure també

Empeñar oro: ventajas, inconvenientes y alternativas

abril 30, 2025

En este post abordamos el tema de empeñar oro, para ver en primer lugar las diferencias con venderlo, y qué opción puede ser más recomendable según sean tus necesidades y circunstancias.  Explicaremos también que se pueden empeñar distintas modalidades de oro, ya hablemos de variedades existentes del metal precioso o el formato en el que […]

Veure més...

Préstecs sense banca en línia: opcions al teu abast

April 24, 2025

Moltes persones busquen préstecs sense banca en línia per múltiples motius, que poden ser molt variats. De vegades és per la manca de les destreses digitals necessàries per sol·licitar crèdits per aquesta via. O bé, simplement, per no sentir-se còmodes fent-ho a les apps bancàries amb el mòbil, havent de manejar-se amb una mida de pantalla […] ]

Veure més...

Comissions en caixers: quant pagues realment en treure diners i com evitar-ho

April 23, 2025

Encara que vivim en plena era digital, els diners en efectiu continuen sent fonamentals en el nostre dia a dia. Ja sigui per pagar en petits comerços, dividir comptes o simplement tenir una mica de liquiditat, tots en algun moment necessitem utilitzar un caixer. Tot i això, aquesta acció aparentment senzilla pot venir acompanyada d'un cost inesperat: les […]

Veure més...