Menjars econòmics per estalviar: 20 receptes fàcils, barates i delicioses
març 31, 2025
En temps on cada euro compta, saber què menjar per estalviar diners esdevé essencial. Una de les estratègies més efectives és optimitzar la nostra alimentació. Afortunadament, és totalment possible menjar bé, de manera saludable i saborosa sense gastar de més. Aquest bloc està pensat per ajudar-te a prendre el control de la teva cuina amb idees concretes, una llista completa de menjars econòmics per estalviar, receptes fàcils, consells de planificació i respostes a preguntes molt comunes. Ja sigui que busques estalviar en la compra, evitar el malbaratament o simplement reorganitzar el teu menú, aquí trobaràs una guia completa i pràctica.
Què menjar per estalviar diners?
Estalviar en alimentació no es tracta de saltar menjars ni d'alimentar-se malament. Es tracta de saber triar els productes adequats, cuinar amb intel·ligència i aprofitar tot allò que tens a casa. Aquí et deixem alguns principis bàsics que ajudaran a estalviar diners dia a dia:
1. Compra aliments de temporada
Una de les formes més efectives de estalviar en la compra sense sacrificar qualitat és triar aliments de temporada. Aquests productes estan al punt òptim de frescor, sabor i valor nutricional, ia més solen ser més barats en haver major oferta local. Cuinar amb aliments d'estació també permet variar els teus menús, adaptar-te als cicles naturals i reduir el malbaratament en aprofitar millor els ingredients disponibles.
A continuació, us mostrem els aliments més recomanats segons cada estació de l'any, perquè els incorporeu al vostre llista de la compra i preparis receptes econòmiques i saboroses amb ingredients bàsics.
- Aliments de temporada a la tardor
La tardor és perfecta per a guisats, sopes i plats calents. Els sabors s'intensifiquen i predominen els aliments rics de fibra i minerals. Alguns dels ingredients de temporada tardorenca són: carbassa, coliflor, porro, poma, figues, magrana. Amb aquests ingredients pots preparar plats com crema de carbassa, llenties amb pastanaga i ceba, o una truita d'espinacs. Opcions molt completes, econòmiques i saludables.
- Aliments de temporada a la primavera
La primavera és ideal per a plats frescos, saltejats ràpids i preparacions lleugeres. És una estació plena de color i varietat. amanida d'arròs cuit amb verdures com pastanaga i pèsols, uns espaguetis amb carbassó i salsa de tomàquet, o unes tortitas de patata nova amb cibulet.
- Aliments de temporada a l'estiu
A l'estiu, el cos demana menjars frescos i lleugers. Aquesta estació ens brinda fruites sucoses i hidratants, i moltes verdures ideals per a amanides. Els aliments d'estiu són: tomàquet, cogombre, albergínia, síndria, meló i pruna. Amb aquests productes pots fer un gaspatxo fred, una crema freda de carbassó o una albergínia al forn amb salsa de tomàquet. Són menjars fàcils de preparar, refrescants i una excel·lent opció econòmica per a la calor.
- Aliments de temporada a l'hivern
A l'hivern hi predominen els productes que ens reconforten i ajuden a mantenir l'energia. És època de sopes, estofats i plats calents. Alguns aliments que es donen a l'hivern són: porro, bleda, nap, taronja, mandarina i poma. Pots preparar-ne una sopa de verdures amb arròs cuit, un guisat de llenties amb pastanaga i porro, o unes bledes ofegades amb all i oli d'oliva. Plats que reconforten, nodreixen i són fàcils de preparar.
Consumir productes frescos de cada estació no només millora la teva salut, sinó que ajudarà a estalviar diners al teu dia a dia. A més, molts d'aquests ingredients es poden comprar en mercats locals o directament al productor, cosa que també contribueix a una alimentació més conscient i sostenible. El teu cistella de la compra serà més variada, nutritiva i econòmica tot l´any.
2. Planeja els teus menús setmanals
Evitar les compres impulsives és clau. Si planifiques els teus menjars, compres només el que necessites, en fas una llista de la compra eficaç i et centres en productes bàsics i versàtils.
A més, tenir un menú t'ajuda a visualitzar si estàs menjant equilibrat, si estàs incloent prou verdures, llegums o cereals, i si estàs traient profit als aliments de temporada. Fins i tot podeu adaptar el menú segons el clima o els vostres horaris, i així evitar recórrer al delivery per manca d'idees.
3. Cuina a casa
Sembla obvi, però demanar menjar o comprar precuinats pot duplicar o triplicar la despesa mensual. Cuinar amb ingredients simples i des de zero és molt més rendible.
4. Redueix el malbaratament
Guarda sobres, congela porcions, reutilitza ingredients. El arròs cuit d'un dia es pot convertir en croquetes o amanida l'endemà. Això és clau per reduir el malbaratament i no llençar menjar en bon estat.
5. Compra en grans quantitats quan sigui possible
Una excel·lent forma de reduir despeses a llarg termini és comprar en grans quantitats aquells productes que no es fan malbé fàcilment i que uses amb freqüència. Aliments com arròs, pasta, llegums secs, farina, sucre o salsa de tomàquet solen tenir una llarga vida útil i, en adquirir-los en format familiar o en packs, el preu per unitat sol ser molt més baix.
Això sí, assegura't de tenir espai adequat per emmagatzemar-los correctament, en envasos hermètics i allunyats de la humitat. Organitzar el teu rebost també t'ajudarà a reduir el malbaratament i aprofitar millor el que ja tens, evitant compres duplicades.
A més, si sols fer la compra a supermercats grans, et recomanem registrar-te als seus programes de punts o fidelització, ja que ofereixen descomptes acumulables, cupons personalitzats i ofertes exclusives que ajudaran a estalviar diners cada mes.
I si pertanys a un grup familiar nombrós o ets jove entre 18 i 30 anys, és molt probable que tinguis accés a ajuts, descomptes especials o targetes destalvi. Et recomanem que facis una ullada al nostre article on detallem tots els beneficis disponibles per a famílies nombroses i ajuda per a joves, així com altres maneres d'optimitzar el teu pressupost a la compra diària.
21 receptes econòmiques per estalviar diners
Aquí te'n deixem una llista de receptes econòmiques, fàcils de preparar i amb ingredients que probablement ja tinguis a casa. Perfectes per estalviar sense sacrificar sabor ni nutrició:
- Arròs amb pastanaga i ou: un clàssic de la cuina casolana. Salteges pastanaga ratllada amb arròs cuit i el corones amb un ou fregit o remenat.
- Llenties amb verdures: les llenties són econòmiques, rendeixen molt i es poden fer només amb pastanaga, ceba i espècies. Un menjar complet i molt saludable.
- Truita de patates: amb només patates, ous i una mica de oli d'oliva, tens un plat complet i molt saciant. A més, pots desar per a diversos dies.
- Pasta amb salsa de tomàquet casolana: salteja all, ceba i afegeix tomàquet triturat. Una recepta ràpida i deliciosa amb molt baix cost.
- Arròs amb pollastre (usant restes): ideal per reduir el malbaratament. Usa restes de pollastre, verdures i arròs per a un àpat abundant.
- Sopa de fideus: amb un glaçó de brou, fideus i algunes verdures, fas una sopa reconfortant i nutritiva.
- Albergínies farcides d'arròs: un plat vegetarià molt ric, especialment si aprofites aliments de temporada.
- Arepes de blat de moro: farina de blat de moro, aigua i sal. Econòmiques, versàtils i delicioses. Pots emplenar-les amb el que tinguis.
- Croquetes d'arròs cuit: perfectes per fer servir sobres. Afegeix formatge, un ou i pa ratllat, i fregeix o cuina al forn.
- Pa de plàtan casolà: si tens plàtans molt madurs, fes un pa de pessic. Reduir el malbaratament també pot ser deliciós.
- Ous al forn amb tomàquet: un plat ràpid, amb ingredients bàsics i molt saborós. Només necessites ous, tomàquet i pa.
- Guisat de cigrons: ho pots fer amb espinacs, tomàquet o restes de carn. Econòmic, saborós i ple de proteïna vegetal.
- Sopa de verdures: ideal per aprofitar sobres. Pots congelar porcions i tenir llistes per a la setmana.
- Pizza casolana: la massa casolana és molt barata. Fes servir salsa de tomàquet, formatge, orenga i el que tinguis a la nevera.
- Arròs amb llenties: una combinació clàssica, econòmica i molt nutritiva. Afegeix-hi all, ceba i espècies per a més sabor.
- Fideus saltats amb verdures: un plat estil oriental, barat i ràpid. Fes servir el que tinguis: pastanaga, ceba, col, etc.
- Polenta amb formatge: barata, saciant i molt versàtil. Es pot servir ferm o com a puré, acompanyada amb salsa.
- Patates al forn amb espècies: una guarnició deliciosa i econòmica. Només necessites papes, oli i un toc de romaní o pebre vermell.
- Pasta amb all i oli d´oliva: un menjar italià bàsic, però saborosíssim. Afegeix formatge ratllat si en tens.
- Torrades amb alvocat i ou: encara que l'alvocat pot ser costós, si el compres en temporada o en ofertes pot sortir molt bé. Una opció econòmica i saludable.
- Guisat d'arròs amb verdures: súper econòmic, especialment si reutilitzes restes. Pots fer-ho només amb pastanaga i tomàquet.
Preguntes freqüents
Busca aliments que ja tinguis: arròs, pasta, llegums, verdures. Pots cuinar una mica nutritiu fins i tot amb pocs ingredients. També hi ha recursos d'ajuda social. I si necessites suport urgent, considera alternatives com préstecs per a emergències, o diners ràpids per sortir del compromís.
Aposta per aliments bàsics com arròs, pasta, pa, ous, llenties, verdures com a pastanaga, patates i productes de temporada. Pots aconseguir plats deliciosos i saludables amb poc pressupost.
Una bona gestió del teu menú i el teu rebost pot ajudar a estalviar diners sense passar gana ni sacrificar nutrició.
Per això et recomanem: cuinar a casa, evitar desaprofitar aliments, comprar productes no peribles en grans quantitats, aprofitar sobres i planificar cada menjar i evitar improvisar.
Busca ajuda a associacions veïnals, bancs d'aliments, parròquies o serveis socials. També et pots recolzar en amistats o familiars de confiança. En casos urgents, hi ha opcions de préstecs en 24 hores o préstecs només amb el DNI que ofereixen solucions sense tanta paperassa.
A més, si formeu part d'una família nombrosa, has de saber que existeixen ajuts i descomptes especials en la compra d'aliments, transport, educació i més. El mateix aplica si ets jove (entre 18 i 30 anys), ja que moltes comunitats autònomes i ajuntaments ofereixen subvencions, xecs d'aliments o programes d'inserció laboral i habitatge.
Et convidem a consultar el nostre article sobre les descomptes per família nombrosa, ajuda a joves i ajudes per a famílies, on detallem tots els beneficis, com sol·licitar-los i on trobar-los. Conéixer aquestes opcions pot donar-te l'impuls necessari per reorganitzar-te, començar de nou i millorar la teva situació.
Mantingues la calma. El més important és demanar ajuda i no aïllar-te. Pots sol·licitar suport a ONGs o fins i tot fer petits intercanvis amb veïns o comunitats locals. Recorda que hi ha solucions financeres temporals com diners ràpids que et poden ajudar en moments crítics mentre estabilitzes la teva situació.
Tenir cura de la teva economia sense deixar de menjar ric i nutritiu és totalment possible. Apostar per menjars econòmics per estalviar, organitzar les teves compres, evitar deixalles i fer servir la teva creativitat a la cuina pot ajudar-te a millorar el teu benestar general i el de la teva família.
Recorda: no es tracta de privar-te, sinó de planificar millor, aprofitar recursos i valorar cada ingredient. La teva cuina pot ser el millor lloc per transformar una situació difícil en una oportunitat per créixer, aprendre i gaudir-ne.