Com calcular la liquidació amb pagues prorratejades? 

El treballador té dret a percebre una liquidació quan finalitza la relació laboral amb una empresa, ja sigui un acomiadament, una extinció del període de contracte o una marxa de l'empresa. 

A més, per als treballadors acomiadats caldria sumar-ne una indemnització, la quantia del qual variarà segons el tipus d'acomiadament que es tracti i l'antiguitat que acumulin. Si bé, no s'ha de incloure a la liquidació forçosament, en poder establir-se en un document a part. 

La liquidació és la suma de diversos conceptes com el salari pendent de percebre des de la darrera nòmina, la compensació pels dies de vacances acumulats i no gaudits, i la part proporcional de les pagues extraordinàries que correspondrien als dies treballats. 

També, depenent del cas, caldria afegir-hi a més altres pagaments pendents com els dhores extres i comissions acordades. 

En aquest post resoldrem un dubte molt habitual: com calcular la liquidació amb pagues prorratejades, és a dir, en aquells casos en què ja s'inclou a la nòmina mensual la part proporcional a la paga d'estiu, nadal o altres que puguin figurar per conveni. 

Però no ens quedarem tan sols a aclarir aquesta qüestió. Volem respondre a totes les preguntes que giren al voltant del càlcul de la liquidació: salari que es pren de referència, el que s'ha de consultar per fer els càlculs, les fórmules a aplicar… 

Tota aquesta informació és molt valuosa, atesa la importància de conèixer els nostres drets a la perfecció si se'n presenta una situació de cobrament de liquidació, per evitar errors que ens puguin perjudicar, ja siguin els mateixos involuntaris o intencionals, enmig d´unes circumstàncies que sempre són difícils per al treballador quan parlem d´una marxa involuntària de l´empresa. 

¿ Com és el càlcul de la liquidació amb les pagues prorratejades? 

Comencem aclarint la primera incògnita plantejada, per aclarir que si les pagues extres estan prorratejades s'inclouen al salari mensual, i per tant no generen compensació addicional, de manera que el liquidació es calcularia exclusivament en funció de la resta de conceptes:  

  • Dies no cobrats des de la darrera nòmina+ dies generats de vacances no gaudits + possibles hores extres i comissions pendents. 

Com calcular en una liquidació la part proporcional de les pagues extres no prorratejades? 

En cas que les pagues extres no estiguin prorratejades, cal calcular la part proporcional acumulada fins a la data de sortida, amb la següent fórmula

  • (Salari base × Dies treballats ÷ 360) × Nombre de pagues extraordinàries 

Per exemple, per a un salari base amb el mínim de 1.184 euros mensuals, amb 150 dies treballats des de gener a maig que donen dret a percebre la part proporcional corresponent tant a la extra d'estiu com la paga extra de Nadal, si apliquem la fórmula seria: 

  • (1.184 de salari base × 150 dies treballats ÷ 360 dies totals) × 2 pagues extres = 986,67 €. 

Com saber el que et correspondria de liquidació? 

Per esbrinar quant et correspondria de liquidació completa, s'han d'incloure tots els conceptes deguts

  • Salari diari de tots els dies treballats al mes en què es produeix la baixa. 
  • Pagues extraordinàries pendents si no estan prorratejades (per saber com es calculen veure apartat anterior). 
  • Vacances no gaudides: s'han de compensar econòmicament segons els dies generats a l'any en curs. Es calculen des de l'1 de gener fins el dia de l'acomiadament, corresponent 2,5 dies per mes, i descomptant-se els hipotètics períodes que es puguin haver pres. 
  • Qualsevol retribució pendent de pagament: des de nòmines endarrerides fins a plus acordats, comissions, hores extres, etc. 

Encara que no s'ha d'incloure forçosament a la liquidació, els treballadors acomiadats amb dret a indemnització sumarien a la liquidació les quantitats que li corresponguin per aquesta, en funció de si es tracta de: 

  • Acomiadament objectiu: el que no obeeix a la voluntat ni actes del treballador, sinó a circumstàncies que afecten l'empresa o el lloc de treball. Aquí, la indemnització seria de 20 dies per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats de salari brut. 
  • Acomiadament improcedent: no confondre amb nul, ja que l'absència de causa justificada només es tradueix en un increment de la indemnització a 33 dies per any treballat, amb un límit de 24 mensualitats. 

Aquestes indemnitzacions poden ser superiors en empreses el conveni així ho estipula, o bé quan es negocien expedients de regulació d'ocupació amb representants dels treballadors per a reduccions dràstiques de plantilles, amb l'objectiu de pactar unes millors condicions per als acomiadats. Si bé, això seria més propi de grans companyies

Quin salari es té en compte per a la liquidació? 

Per calcular la liquidació compta el salari base, que figura al contracte o conveni col·lectiu.  

Atès que tots els càlculs es realitzen amb el salari diari (vacances no gaudides, extres no prorratejades, etc.), caldria dividir el salari base mensual/30 per fer els comptes del que correspondria per cada concepte. 

Per a la indemnització per acomiadament, en canvi, el que s'utilitza com a base és el salari brut anual que percep el treballador en aquell moment, incloent-hi les pagues extres. 

Com puc calcular quant em correspon de liquidació? 

Quan sabem els conceptes que han de figurar en la liquidació i el salari que es pren com a referència, per calcular la liquidació caldria: 

  • Calcular el salari pendent: (salari base diari) × (dies treballats). 
  • Calcular la compensació per vacances no gaudides: (dies de vacances generades) × (salari base diari). Aquí es té en compte que es generen 2,5 dies al mes treballat. 
  • Calcular pagues extres si no estan prorratejades: (salari base diari × dies treballats) × nombre de pagues extraordinàries que encara no s'hagin percebut. 

Recordem que si les pagues extres estan prorratejades només se sumarien per a la liquidació el salari pendent, les vacances no gaudides i els possibles pagaments pendents. 

En els supòsits que correspongui un dret a indemnització per acomiadament, la seva quantia se sumaria a les quantitats anteriors, per més que es pugui recollir en un document al marge de la liquidació. 

Com hem vist, depenent del tipus d'acomiadament la indemnització pot ser de 33 dies de salari brut per any treballat (amb un límit de 24 mensualitats) en els acomiadaments improcedents o de 20 dies de salari brut (amb un límit de 12 mensualitats) acomiadament objectiu

Com puc calcular la meva xifra exacta de liquidació? 

La liquidació abasta totes les quantitats que el treballador té dret a percebre per l'extinció de la relació laboral, per la qual cosa inclouria tant el liquidació com la indemnització per acomiadament. 

Per calcular la quantitat exacta de la teva liquidació has de sumar les quantitats corresponents al liquidació que acabem de veure a l'apartat anterior:  

  • Salari pendent + altres pagaments deguts si n'hi hagués + compensació de vacances no gaudides + més part proporcional a pagues extres pendents si no estan prorratejades. 

Per obtenir la indemnització per acomiadament

  • Acomiadament objectiu: 20 dies per any treballat amb un límit de 12 mensualitats. 
  • Acomiadament improcedent: 33 dies per any treballat amb un límit de 24 mensualitats. 
  • Altres: en cas que el contracte, el conveni o l'acord d'ERO contempli una altra indemnització superior. 

Al liquidació caldria restar-li les retencions i deduccions: Seguretat Social e IRPF, igual que passa amb una nòmina.  

La Seguretat Social s'aplica únicament sobre les percepcions salarials (salari base, pagues extres, vacances no gaudides, complements salarials, etc.), però no sobre les indemnitzacions per acomiadament si estan exemptes. 

El IRPF repercuteix sobre el total de percepcions salarials, i pot incloure la indemnització si supera els límits establerts, que actualment estan a 180.000 euros. El percentatge a aplicar depèn dels barems salarials i les deduccions de les que es pugui beneficiar el treballador.  

Per efectuar el càlcul exacte de la liquidació fixa't en les cotitzacions a la Seguretat Social i l'IRPF que apareixen a les teves nòmines

Pots calcular la teva liquidació amb eines disponibles en línia de llocs fiables (tant per autoritat com per ciberseguretat), per exemple, els recursos que ofereixen algunes institucions educatives o el Consell General del Poder Judicial

Un aspecte important si et presenten un liquidació amb què no estàs d'acord, és que ho signis com' no conforme 'en comptes de deixar-ho sense signar, per evitar que el cobrament quedi bloquejat fins que es resolgui la reclamació. 

Fins i tot encara que se signi amb normalitat, es podrien realitzar posteriors reclamacions per la quantitat considerada com a correcta al Servei de Mediació Arbitratge i Conciliació (SMAC), que establirà un acte de conciliació, on si s'arriba a un acord entre les parts no caldrà arribar a judici. 

Esperem que t'hagi estat útil aquest contingut sobre tot allò relacionat amb el càlcul de la liquidació, incloent els casos amb condicionants especials com que les pagues extres es trobin prorratejades

Ja saps que pots comptar amb nosaltres si necessites diners urgents perquè estiguis esperant cobrar la teva liquidació o per qualsevol altre motiu. Ingressem en minuts préstecs urgents de fins 300 euros per a nous clients que es poden tornar fins a 30 dies, un cop hagis percebut la liquidació de la teva empresa, o bé la nòmina o ingrés habitual que tinguis si no estàs travessant una situació d'acomiadament. 

Informa't detalladament sobre tots els avantatges dels nostres crèdits urgents online

Preguntes Freqüents 

Què he de fer per saber quanta liquidació em correspon? 

·S'ha de revisar el contracte i el conveni col·lectiu aplicable per esbrinar el sou base.
·Comprovar si hi ha vacances pendents, calculant que corresponen 30 dies de vacances per any treballat, i es computen 2,5 dies per mes. Per compensar-les econòmicament es pren com a referència el salari base diari. 
·Confirmar si les pagues extraordinàries estan prorratejades o s'han d'incloure al càlcul. 
·Verificar si hi ha conceptes pendents de pagament com a hores extra o comissions. 

Com sé si la meva empresa ha calculat bé la meva liquidació? 

Pots consultar amb un assessor laboral, amb els representants dels treballadors de la teva empresa o utilitzar eines en línia, sempre que siguin de llocs fiables. 

Es poden compensar econòmicament les vacances si m'acomiaden? 

No només es poden, sinó que es han de compensar. Tenint en compte que corresponen 30 dies de vacances a l'any i que cada mes treballat genera 2,5 dies de vacances, el càlcul es faria: dies de vacances generats × salari base diari. 

La liquidació inclou la indemnització per acomiadament? 

No necessàriament, ja que es poden presentar en documents a part per als treballadors que tenen dret a indemnitzacions. En qualsevol cas, tant la liquidació com la indemnització han de liquidar l'empresa per poder extingir la relació laboral. 

¿ Quant de temps té l'empresa per pagar la liquidació? 

La signatura del document de la liquidació ja indica que el treballador ha percebut aquestes quantitats, per la qual cosa el pagament s'ha de fer com a mínim en aquest mateix moment. En cas de transferències, caldria exigir comprovants que efectivament s'ha efectuat l'ingrés. 

¿ Què passa si la meva empresa no em paga la liquidació?

Qualsevol empresa està obligada a pagar una liquidació, encara que es tracti de lextinció dun contracte sense acomiadament. En situacions com aquestes, cal presentar una papereta de conciliació davant del Servei de Mediació, Arbitratge i Conciliació (SMAC) de la teva comunitat autònoma. 

[Total: 0 Mitjana: 0]

Veure també

Què vol dir a fons perdut? Tipus d'ajuts, exemples i com beneficiar-te

juny 23, 2025

Quan es parla d'ajuts econòmics, especialment en el context públic o institucional, és freqüent trobar el terme “a fons perdut”. Però, què vol dir a fons perdut realment? Aquesta expressió fa referència a una modalitat de finançament en què els diners rebuts no s'han de tornar, cosa que la converteix en una de les eines […] ]

Veure més...

Les 10 ciutats més barates per viure a Espanya: qualitat de vida i estalvi

juny 22, 2025

En un context econòmic on estalviar esdevé prioritari, cada cop més persones busquen alternatives de vida que els permetin mantenir una bona qualitat de vida sense arruïnar-se. Viure a Espanya ofereix múltiples oportunitats per gaudir d'un clima agradable, una cultura rica i serveis de qualitat, tot a preus raonables. Per això, a […]

Veure més...

Persones que brinden ajuda econòmica: On trobar suport urgent?

juny 21, 2025

En moments de crisi, comptar amb persones que brinden ajuda econòmica pot marcar la diferència entre tirar endavant o caure més al forat dels deutes. Ja sigui per un imprevist, pèrdua de feina, malaltia o qualsevol situació urgent, moltes persones s'enfronten a dificultats financeres que requereixen solucions immediates. La bona notícia és […]

Veure més...